Općenito

LEIDINA PREOBRAZBA (Michelle Grierson)

Što bješe i što jest…u zabačenim krajevima Norveške u 19. stoljeću. Leidina preobrazba neobičan je roman prožet magijom, tajnama, mrakom i vodom, sudbom i nepravdom. Priča je nadahnuta nordijskom mitologijom koju obožavam, a rekla bih da je ovo jedna predivna i posebna povijesna fantastika.

Čekaj dok postaneš majka. To je ljubav. S više žestine nego što posjeduje ijedan muškarac ili oluja ili more.

Maeva, čudnovata žena spašena iz mora. Leidah, Maevina kćer, rođena je modra do laktova i koljena, s plivaćom kožicom na rukama i nogama, s maskom od kože. Majka je znala da ju mora zaštiti od vjerom zadojenih mještana koji ne prihvaćaju pridošlice i jedva čekaju da nekog kazne. Leidah je drugačija, njima neprihvatljiva baš kao i Maeva. Maevin suprug Peter samo želi da budu prihvaćene i nije u stanju sagledati pravu situaciju odnosno prijetnje i opasnost za svoju ženu i kćer.

Mještani. Oni ne vole pridošlice. Zbog straha, znaš. Boje se onoga što je vani.

Kroz poglavlja koja nam pripovijedaju različiti likovi i iz različitih vremenskih perioda, naslućuje se da je Maeva nekoć bila nešto drugo, a Leidah otkriva što je i kakvu moć ima. Ipak, da bi mogla preživjeti u ljudskome svijetu neophodna joj je pomoć majke koju prošlost sve više i jače sustiže.

Ona se preobražava. Ona je nešto drugo. Nije čovjek.

Očarao me stil pisanja autorice, atmosfera, neizmjerna mašta i prikaz života iz onog vremena, nepravde koja je zbog praznovjerja sustizala nedužne žene, poniženja i odbačenost zbog različitosti. Pogodila me i dirnula kao ženu i majku. Ova magična priča me hipnotizirala i s užitkom sam prošla kroz taj mračan i neobičan svijet i izronila iz njega. Uronite i vi u ovu priču i ne bojte se nepoznatog.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Vorto Palabra

Prevoditelj: Selma Muftić Pustički

Uvez: meki

Broj stranica: 304

Cijena: 18,45 €

Tagged , , ,

About Vanesina škrinjica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)