Općenito

Pjesma nad pjesmama iz Ulice Palermo (Annette Bjergfeldt)

Ova knjiga zavela me i prije nego što sam ju pročitala. Obožavam kad me neka knjiga ovako privuče i uvuče, prvo vizualno, a onda i sadržajem odnosno pričom.

Oduševio me kratak opis radnje kao i činjenica da je autorica Annette Bjergfeldt svestrana umjetnica, glazbenica, slikarica, spisateljica, čak dvaput nominirana za nagradu “Grammy”. A njezina obitelj inspirirala ju je za ovu neobičnu priču, njezin debitantski roman.

Dokle se god prsni koš podiže, dotle postojimo na ovom svijetu. I onda ptičica odleti.

Na samom početku čitanja energija priče podsjetila me na filmove Woodyja Allena ako ste ih ikada gledali 🙂 Rečenice su kratke, dinamične, kaotične, opisi detaljni, živopisni, šareni, atmosfera pozitivno neurotična i kričava. To me odmah osvojilo. Očarala me mašta Annette Bjergfeldt. I baka Varinka!

Život je pun nilskih konja koji razbacuju govna oko sebe iako se zapravo samo žele sprijateljiti.

Osebujna Varinka radila je kao prepiljena dama u ruskom cirkusu, a njezinu prvu ljubav, trapezista Vadima, progutao je nilski konj. Sudbina ju je potom spojila s danskim trgovcem Hannibalom i odvela na danski otok Amager. Njihova ljubičasto-plavooka kćer Eva, stjuardesa, i dreser golubova Jan Gustav, zaljubili su se u zraku. On je bio vječno zaljubljen u nju, bila je njegova vlastita Grace Kelly. Njihova kćer Filippa i blizanke Olga i Esther, donijele su boje i pjesmu u tu kuću u Ulici Palermo.

Ovu neobičnu i živopisnu priču kazuje nam upravo Esther koja je kao i Olga željela pronaći Ljubav Stoljeća. Na tom dugom putu potrage za srodnom dušom, sudbina se poigrala s njima više puta, razderala im srca do svemirske tuge pa podarila uspjeh.

Salomonova “Pjesma nad pjesmama” objema je obećavala nešto tako snažno da bi čovjek točno mogao i umrijeti ako ne bi doživio da ga se stavi kao znak na srce.

Annette riječima doslovno slika, pjeva i pleše. Iz perspektive Esther tumači nam o eri jedne obitelji, o njihovu odrastanju i starenju, gubitcima i sazrijevanju, potrazi za ljubavi. Dinamika priče je uzlazno-silazna, čas radost čas tuga, a kuća u Ulici Palermo i dalje stoji i sve to podnosi, ljudi dolaze i odlaze, rađaju se i umiru, vrijeme nekad stoji pa opet prebrzo prođe. Pripovijedanje je čudesno i jedinstveno kao i cijela priča, Annettina mašta beskrajna i zabavna. Uistinu ćete dobiti vatromet emocija.

Annette me ovom pričom odvela na ludo putovanje i ostavila u srcu mali krater te želju za nastavkom priče. Sada znam da Ljubav Stoljeća postoji.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: HENA COM

Prevoditelj: Edin Badić

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 360

Cijena: 21,10 €

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)