Općenito

Samo strast (Annie Ernaux)

Passio (lat.) označava strast, stradanje, trpnju. Strast je nevjerojatno intezivan osjećaj prema nekome ili nečemu. Zbog strasti pristajemo i na poniženja i na uzvišenja.

U ovom kratkom ali emocijama bremenitom djelu, Annie Ernaux piše o Njemu. Piše o vremenu s Njim, o vremenu prije i nakon Njega. Iako piše u prvom licu nije sasvim jasno tko je točno ona, a ne treba ni biti. Ovo je možda autoričina oda žudnji, možda su samo neki dijelovi njezini.

Željela sam prisiliti sadašnjost da ponovno postane prošlost, za sreću otvorena prošlost.

Kako god bilo, uvela nas je u veoma intiman svijet jedne ljubavnice koja je izložena milosti jednog poziva, pogleda i dodira ljubavnika stranca. Svijet ljubavnice koja sasvim iskreno i ogoljeno ispoljava svoju neutaživu žudnju koja teče do stanja boli. U tom svijetu ona je između neba i zemlje, za nju postoji samo On. Posao, sinovi i društveni život nalaze se u dalekoj magli jer ona i njezin život podređeni su samo Njemu i čekanju Njega, njezino ponašanje je umjetno. Zamislite da vam se svaki dan svodi samo na čekanje, čekanje nekog čiji život teče dok vaš stoji. Je li to samo strast, opsesija ili očaj. Pitala se gdje je sadašnjost.

Trošili smo svoj kapital užitka. Ono što bismo dobili tjelesnim intenzitetom, gubili bismo u vremenu.

I s vremenom se doista nešto izgubilo ali nešto će i ostati zauvijek, ne samo prljava čaša iz koje je On pio, već u njezinom sjećanju i na ovom papiru. Ove intenzivne, vruće i lude misli jedne žene, ljubavnice čijoj nevinosti je došao kraj nakon pisanja ovog manifesta.

Ovo je moj prvi susret s knjigom Annie Ernaux, živućom legendom kako ju zovu, dobitnicom Nobelove nagrade za književnost 2022. Kazala je kako bi pisanje trebalo težiti dojmu što ga izaziva prizor spolnog čina, zapanjenosti i tjeskobi. Ja ću reći da mi je ova priča donijela upravo to, kao i spoznaju da je strast životni impuls, bilo kakva strast.

Sigurna sam da smo svi nekad iskusili barem tračak ove priče, da smo imali mogućnost proživljavanja strasti prema nekome jer to je, kako kaže Annie, luksuz.

Uživajte u čitanju!

Izdavač: Vuković&Runjić

Prijevod: Ela Agotić

Uvez: meki

Broj stranica: 64

Cijena: 10,50 €

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)