Općenito

Voda za mrtve

Sinan Antoon jedan je od najcjenjenijih arapskih pisaca, a „Voda za mrtve“ moj je prvi doticaj s iračkom književnošću. Ovaj roman 2017. nagrađen je i Arapskom književnom nagradom. Na naslovnici knjige je detalj slike Prozerpina Dantea Gabriela Rossettija, a taj nar u ovoj priči ima veliku simboliku.

Moje je srce napuštena kuća razbijenih prozora i izbijenih vrata; u njoj obitavaju duhovi, a vjetar po njoj šeće po svojoj volji.

Jawad je najmlađi sin šijitske bagdadske obitelji. Njegov otac bavi se pranjem pokojnika i pripremom njihovih tijela za pogreb te želi da i Jawad radi taj posao, no Jawad je umjetnička duša, želi postati kipar. Usprkos negodovanju oca, Jawad je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Krajem osamdesetih godina dok je Saddam Hussein na vrhuncu moći, Jawad je primoran raditi kao  ličilac. Nakon smrti oca ipak je preuzeo njegov posao, 2003. bilo je mnogo pokojnika koje je trebalo pripremiti za pokop, a nekad su to bile samo glave. Bombardiranje Bagdada svakodnevno je donosilo brojne žrtve.

Tvoj tata pere tijela pokojnika. Časno je to zanimanje, a Bog udjeljuje veliku milost onima koji se time bave.

U poglavljima naizmjence čitamo o Jawadovu djetinjstvu i bratu, o ratu koji proživljava u odrasloj dobi, o bizarnim košmarima koji ga progone, o ljubavi djevojke Rim, o pranju mrtvih, o pokušaju odlaska i napuštanja majke. Puno toga je Jawad izgubio.

Nekoć sam vjerovao da su život i smrt dva različita svijeta, odijeljena jasnim granicama. Sad znam da su blisko povezani. Oblikuju jedan drugoga. Jedan pije iz čaše onog drugog.

Sinan piše iskreno i surovo o ratu, politici, smrti i životu. O patnji, nepravdi, nasilju, obitelji i ljubavi. Ovaj roman je tako životan i opipljiv. Toliko je života i smrti u ovoj knjizi koje Sinan zapravo secira do boli. Piše jednostavno, intimno i britko, bez suzdržavanja. Dojam je pojačan citatima iz Kur’ana i pjesmama. Na neki čudan način ovaj roman me zadivio jer je istovremeno i teško i zapanjujuće čitati o ovakvim temama. No, ovo je stvarnost, uvijek je negdje rat. Kako kaže autor, život i smrt su zapravo jedno.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Petrine knjige

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 252

Cijena: 129,00 kn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)