Općenito

ZLOKOBNA (BEATRICE SALVIONI)

Talijanska književnost oduvijek je osvajala svijet, a La Malnata je osvojila mene, očarala me, izmučila me, zviznula me od prve stranice. Beatrice Salvioni donosi nam suvremeni roman koji se osvrće na surovost života u Mussolinijevoj Italiji početkom prošlog stoljeća. Ova priča nije nimalo laka, štoviše, izaziva bijes, mučninu i velik osjećaj nemoći i nepravde koji neopisivo frustrira. Frustrira bešćutan položaj žena u ta nesretna vremena, frustrira moć muškaraca koje se moralo gledati u oči tijekom razgovora, koji su uzimali što god hoće i prolazili bez posljedica jer, oni su muškarci koji nikad nisu bili krivi.

Nisam znala može li se moliti Gospu da nekoga pošalje u pakao. Ali ona je bila žena, morala me razumijeti.

S druge strane ovo je priča i o jednom snažnom prijateljstvu i odrastanju, o buntovnicama s razlogom, o ženama u muškom svijetu koje se nisu dale podčiniti, o Zlokobnoj i Francesci. U tom konzervativnom mjestašcu prepunom licemjernih ljudi, dvije mlade i toliko različite djevojke donijet će malu revoluciju.

O njoj su govorili praveći znak križa preko usta ili uz razdražljiv pokret ruke kao da tjeraju osu, gotovo kao da je se boje.

Zlokobna ili Maddalena nazivana je vješticom, donosila je nesreću i smrt, nitko ju nije volio. Iz siromašne obitelji, razuzdana, neustrašiva, prljava i razderanih koljena, privukla je Francescu iz uglednije obitelji koja joj je branila druženje s njom. Francesca se osjećala odabranom, usprkos svemu družila se s njom i napokon osjećala da je nekome potrebna. Bilo je to prijateljstvo pod cijenu života i smrti.

U sjeni rata muški svijet uzimao je za pravo raditi što hoće pa tako i zlostavljati i silovati žene. Upravo takav jedan stravičan događaj bio je okidač za tragičan ali ključan događaj u životima Zlokobne i Francesce ali i njihovih obitelji. Jedna drugu su branile i spasile, nisu se bojale ni kazne ni osuda. Nisu više željele šutjeti.

Salvioni piše šokantno, ranjivo, sirovo i bez zadrške, veoma jezgrovito i ganutljivo, veoma važno i prijeko potrebno i dan danas. Detaljni i živopisni opisi jako su intenzivni i nevjerojatno vas obuzmu, to mi se posebno svidjelo. Ovakve priče nažalost nisu izumrle u ono vrijeme, okrutan je ovo svijet i dalje. I zato su nam dobrodošle ovakve moćne knjige, da ne zaboravimo i da nađemo Zlokobnu u sebi.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Sonatina

Prevoditelj: Dean Trdak

Uvez: meki

Broj stranica: 272

Cijena: 17,00 €

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)