Općenito

ANDERSENOVE ČAROBNE PRIČE I BAJKE (Stefania Leonardi Hartley)

Bajke, te čudesne, maštovite, neobične i zanimljive priče nešto su svima nama poznato i drago. Mislim da su bajke obilježile dio djetinjstva većine od nas, svi smo odrastali uz te priče. A Hans Christian Andersen je jedan od najvećih i najpoznatijih tvoraca tih izvanrednih svjetova koje pamtimo cijeloga života i rado prenosimo svojoj djeci.

Ova prekrasna slikovnica među ovim neodoljivim koricama sadrži deset Andersenovih bajki koje je sjajno prepričala Stefania Leonardi Hartley. Ove divne priče upotpunjene su očaravajućim ilustracijama Giulie Gregut. Mislim da su crteži fantastično prikazali i dočarali svaku od ovih priča.

Jedna od najpoznatijih bajki na svijetu svakako je Mala sirena, a ako niste znali Andersen je inspiraciju za tu priču našao u grčkim i rimskim mitovima te pričama mornara. To je ujedno i prva bajka u ovoj knjizi, a prema njoj su snimljeni i brojni igrani filmovi, animirani filmovi i kazališne predstave. Kresivo je priča o psima koji čuvaju blago i mladiću koji će se na neobičan način obogatiti i osvojiti princezu. U priči Buhac i Profesor riječ je o mađioničaru koji izvodi trikove sa svojom ženom koja odjednom nestane i zamjeni ju buhac kojeg otme razmažena princeza.

Tu su još Kći kralja močvare, jedna od najdužih i najsloženijih Andersenovih bajki, Sjena, priča o sjeni koja se odvojila od svog gospodara, Mali Nikola i Veliki Nikola, priča o dva seljaka s istim imenom. Majka Bazga priča je o vili koja vodi jednog dječaka u pustolovine u snovima, a Nespretni Hans temelji se na poznatoj narodnoj priči u kojoj seoska luda postane kralj. Palčica, jedna od meni najdražih, priča je o sićušnoj djevojčici veličine palca koju je jedne noći otela žaba krastača. Zadnja priča u ovoj zbirci je Zvono, o potrazi za melodijom zvona koja će dovesti do jednog divnog prijateljstva.

Neke od ovih priča veoma su poznate i popularne, a neke malo manje i zato mi je drago da se nalaze u ovoj knjizi i da ih možemo bolje upoznati. Kako god bilo, u svakoj od ovih bajki nalazimo nekakvu važnu pouku i poruku te uživamo u svijetu mašte. Djeca će sigurno voljeti ove priče, a nas odrasle će vratiti u bezbrižne dane djetinjstva i nostalgično podsjetiti koliko je divno bilo biti dijete i slušati i čitati bajke. Velika preporuka za ovu prelijepu slikovnicu, divno ju je imati u kolekciji i mislim da je odlična ideja i za poklon, svakako ju prolistajte 🙂

Uživajte u čitanju!

Izdavač: Begen

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 64

Prijevod: Verica Zorić, Iva Mihalić Natalić

Cijena: 18.57 €

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)