Općenito

Kako misliš tako stvaraš i Knjiga meditacija

Evo nečeg novog i drugačijeg u mojoj kolekciji knjiga. Ovo je knjiga Jamesa Allena, britanskog pisca, pionira pokreta samopomoći te proroka meditacije. Ova knjiga sadrži skup njegovih meditacija koje su nastale nakon Jamesovih ranih jutarnjih šetnji do Cairna, kamenitog mjesta na padini s pogledom na njegov dom i more, gdje je provodio dragocjene trenutke sam s Bogom dok je ostatak svijeta spavao. Zanimljivost je da je ovo djelo prvi put objavljeno davne 1903 godine.

Cilj ove knjige je ukazati na ideje te čitatelja potaknuti na to da shvati da je čovjek vlastiti tvorac, da stvara uz pomoć svojih misli. Zvuči nevjerojatno i intrigantno. U prvom dijelu knjige autor piše o mislima, karakteru, o utjecaju misli na okolnosti, tijelo i zdravlje, na postignuća. Piše i o vizijama, idealima i smirenosti. Veći dio knjige sadrži kratke meditacije za svaki dan u godini, veoma interesantno i praktično.

Kao što biljka nikne iz sjemena, bez kojeg se ne može pojaviti, tako i sva ljudska djela niknu iz skrivena sjemenja čovjekovih misli i ne mogu se pojaviti bez njih.

Allen tvrdi kako se trebamo brinuti o vlastitom umu na način da ga čistimo od beskorisnih i nečistih misli. Kaže kako misaone sile djeluju na karakter i sudbinu te kako ljudi privlače ono što jesu, a ne ono što žele. Naše misli, dobre ili loše, moraju polučiti rezultat. Tijelo je sluga umu, kaže Allen, pa tako loše misli uzrokuju bolesti i obratno.

Ako želiš ztiti svoje tijelo, pazi na svoj um. Ako želiš okrijepiti svoje tijelo, proljepšaj svoj um.

Allen tvrdi kako bez žrtve nema uspjeha i napretka, a plemenite i ispravne misli dovode nas do nagrada i pobjede. Talenti, duhovna, materijalna i intelektualna ostvarenja rezultat su truda, to su ostvarene vizije. Spokojan um rezultat je samokontrole, a smiren čovjek uspješniji je i utjecajniji od drugih.

Samokontrola je snaga; ispravna misao je majstorstvo; Smirenost je moć.

Ova knjiga mi je pojasnila dosta stvari koje nisam razumjela ili nisam o njima razmišljala, na neki način me probudila, otvorila oči i neku duhovnu stranu, nagnala na razmišljanje. Snaga uma je nevjerojatna i upravo uz pomoć ove knjige možemo to osvijestiti. Iz ove knjižice zbilja možemo svaki dan uzeti nešto za sebe, nešto novo naučiti i shvatiti.

Evo meditacije za današnji dan, 24. ožujka:

TIJELO LASKA, DUH ISPRAVLJA.

Tijelo slijepo slijedi užitke, Duh mudro disciplinira. Tijelo voli tajnovitost, Duh je otvoren i jasan. Tijelo pamti prijateljevu uvredu; Duh oprašta i najljućem neprijatelju.

Tijelo je glasno i neotesano; Duh je tih i dostojanstven. Tijelo je podložno promjenama raspoloženja; Duh je uvijek smiren.

Tijelo potiče nestrpljenje i ljutnju; Duh obuzdava strpljenjem i spokojnošću. Tijelo je nepromišljeno; Duh je promišljen.

Mržnja, ponos, grubost, optuživanje drugih, osveta, ljutnja, okrutnost i laskanje – ovo su djela tijela. Drugima možeš pomoći jedino u mjeri u kojoj si uzdignuo i pročistio sebe.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Budilnik izdavaštvo

Uvez: meki

Broj stranica: 220

Cijena: 129,00

Tagged , , , , ,

About Vanesina škrinjica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)