Općenito

Prestanite se popravljati

Ovo je jedna od onih knjiga koje se čitaju svaki dan pomalo, a kad dođete do zadnje stranice krenete opet ispočetka. Toliko je toga za upiti i shvatiti, svakim čitanjem otkrijete nešto novo. Preporučujem dozu od desetak stranica svaki dan 🙂 Anthony De Mello, inače isusovački svećenik iz Indije, u ovoj knjizi donosi nam bezvremenske mudrosti, korisne za svaki dan i za sva vremena. Njegova poruka da se prestanemo popravljati danas je možda potrebnija nego ikada do sada. Razvoj tehnologije, interneta, društvenih mreža nametnuo nam je krive vrijednosti i očekivanja, od drugih i od samih sebe. Sreća nije slava, ljepota i bogatstvo i tek kad se odvojimo od tih laži možemo reći da smo slobodni i budni.

Sve što mogu učiniti za vas jest pomoći vam u odučavanju. Odučavanje od gotovo svega čemu su vas naučili. Spremnost na odučavanje, na slušanje.

Knjiga sadrži sedam poglavlja te pregršt primjera, vježbi, meditacija i učenja. Možda zvuči nevjerojatno ali, da biste se promijenili ne morate učiniti zapravo ništa, samo motrite i budite budni, kaže De Mello. Zvuči jednostavno no ipak nije tako lako to učiniti. Trebamo prvo poraditi na odučavanju i naučiti slušati. De Mello tvrdi kako je sreća u nama, samo ju moramo osvijestiti.

Ne morate učiniti apsolutno ništa da biste se promijenili, potrebno je samo razumijeti, u redu ste i ne trebate se popravljati. Razlučite što je sreća, a što laž. Lažna uvjerenja uvelike blokiraju mogućnost sreće. Možete biti sretni bez stvari za koje ste vezani, za sreću ne trebate čekati budućnost, sreća je u vašoj glavi i nemojte pokušavati promijeniti druge, svi imamo puno želja i ako ih i ispunimo ne znači da ćemo biti sretni.

Ljubav ili postoji u svoj svojoj punini ili ne postoji uopće, a da bi sasvim osjetili ljubav moramo pustiti sve vezanosti, tvrdi De Mello. Naša uvjerenja često blokiraju istinu i pravo stanje stvari oko nas.

Svaki bolni događaj u sebi sadrži sjeme rasta i oslobođenja.

Meni je osobno u knjizi najzanimljiviji i najkorisniji dio o patnji. Kad patite, spavate, niste u dodiru s istinom, patnja ukazuje na postojanje laži. No, patnja i bolna iskustva vode do rasta. Kad doživimo nekakvo razočaranje treba gledati što to govori o nama.

Puno koristi sam izvukla za sebe iz ove knjige, malo sam svjesnija nekih stvari i budnija, a vjerujem da ću kroz drugo čitanje otkriti i spoznati još više. I opet mi je ova knjiga došla u pravom trenutku i zato sam jako zahvalna. Svi možete nešto dobiti i zato velika preporuka za ovu knjigu 🙂

Uživajte u čitanju!

Izdavač: Budilnik izdavaštvo

Uvez: meki

Broj stranica: 196

Cijena: 129,00 kn

Tagged , ,

About Vanesina škrinjica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)