Općenito

Arijadna

Mitovi su neiscrpno vrelo i nadahnuće za priče brojnih autora, a takve priče jako volim 🙂 Voli ih i Jennifer Saint, također velika ljubiteljica mitova i baš iz te ljubavi nastala je Arijadna. Ipak, ovo nije priča samo o Arijadni već i Fedri, njezinoj sestri. Saint pripovijeda o snazi i hrabrosti ovih kretskih princeza, kćeri kralja Minosa. Uvijek mi je interesantno čitati ovakve priče iz ženske perspektive (jer su većinom pisane iz muške) i mislim da je autorica odlično dočarala emocije, bol i patnju ali i snagu i hrabrost tih žena.

Obiteljske spletke, ratovi, bitke, kazne, sve to je inače u fokusu ovakvih priča, no ovdje je autorica takve teme ostavila u zakulisju i dala prednost promišljanjima i osjećajima žena, žene su u prvom planu.

Bila sam prognanik. Bila sam izdajnik. Bila sam napuštena. Ostala sam bez ičega.

Evo ukratko kako priča počinje iako pretpostavljam da većina zna 🙂 Arijadna je pomogla Tezeju da pobjegne iz labirinta nakon što ubije Minotaura, uvjerena da će dobiti njegovu vječnu ljubav ali prevario ju je. Naivnu Arijadnu ostavio je na otoku Naksosu sasvim samu te razglasio da je mrtva. Potom se vratio po Fedru i odveo ju u Atenu gdje se udala za njega u zabludi da njezine voljene sestre više nema. Godinama kasnije shvatit će da to nije baš tako.

Smrtnici stare, ali bogovi su zarobljeni u zlatnom kavezu satkanom od svojih djetinjih hirova, u nemogućnosti da se promjene i da spoznaju kako je to voljeti jer se ne usuđuju riskirati i osjetiti bol zbog gubitka nečega takvog.

Ovo je prvijenac Jennifer Saint ali rekla bih da je autorica veoma uspješno ispripovijedala ovaj mit i dala mu novu perspektivu, onu žensku. Saint detaljno i s velikom empatijom piše o čežnji, strasti, ljubavi i majčinstvu, bijesu i tragediji tih žena, i vrlo uvjerljivo tako da je lako zaboraviti da je riječ o mitu. Ovo je uzbudljiva, dirljiva ali tragična priča o snalažljivim, mudrim, snažnim i ranjivim ženama u muškom svijetu.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Mozaik knjiga

Uvez: meki

Broj stranica: 386

Cijena: 159,90 kn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)