Općenito

TROJA

Troja. Najčudesnije kraljevstvo na cijelome svijetu.

Nebesa mu kakva sjajna knjiga! Mitovi, Junaci, a sad i Troja (hvala Mitopeja na ovom ARC primjerku) čuvenog Stephena Fryja, jedni su od najdražih mi naslova u kolekciji. Moja ljubav prema mitovima odnosno pričama nadahnutim mitovima seže još iz davnih osnovnoškolskih dana, a takve knjige ne propuštam. Znala sam da će me Troja oduševiti kao i prethodne dvije Stephenove knjige koje, kako sam kaže, nije nužno pročitati da biste mogli uživati i u ovoj.

Katkad se ono što je zapisano rukama bogova mora iznova zapisati rukama ljudi.

Iako sam već, doduše dosta površno, znala priču o Troji, Trojanskom ratu i trojanskom konju, ovu knjigu čitala sam s velikom dozom napetosti, iščekivanja i znatiželje kao da prvi put čujem za sve to. Eto koliko vas Fry svojim dovitljivim, maštovitim i duhovitim pripovijedanjem uvuče u priču i ne pušta, i u tome je njegova genijalnost.

“Čovjek nikad ne zna na čemu je s Odisejem.” “Da, dovitljivo je on đubre, nema spora oko toga”, reče Agamemnon.

Veći dio knjige posvećen je zapravo činjenicama o nastanku i usponu Troje, upoznavanju velikog broja bogova, smrtnika i povezanosti među njima. Od otmice Helene od Sparte, koju je oteo Paris i tako započeo desetogodišnji rat, najkrvavije borbe u cijelom ratu, one za Patroklovo tijelo do samog pada Troje. Mnogo je ovdje raznih imena i događaja, nemoguće je sve popamtiti, a nije ni potrebno jer su od velike pomoći i brojne fusnote u kojima Fry sve podrobnije objašnjava ili se referira na neke druge izvore. Posebno su me oduševile ilustracije Dražena Jerabeka koje savršeno upotpunjuju cijelu priču.

Stephen Fry sjajnim i iscrpnim opisima uistinu briljantno oslikava taj mitski svijet, kao da je putnik kroz vrijeme koji je sve te bogove, smrtnike, mjesta i bitke vidio i doživio. Fry je mitološkim pričama dao jednu novu, modernu dimenziju.

Ovakve priče ne moraju biti suhoparne i zamorne kako neki misle, autor je ovdje to i više nego dokazao. Ova knjiga nadahnuta mitovima i povijesnim činjenicama stvarno me zabavila i očarala, donijela puno znanja i novih spoznaja. Mislim da nam je Stephen poklonio veliko literarno bogatstvo u kojem će uživati niz generacija.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Mitopeja

Uvez: meki

Broj stranica: 299

Tagged , , ,

About Vanesina škrinjica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)