Općenito

Djevojka iz močvare

Djevojka iz močvare Delie Owens dugo mi je bila na popisu za čitanje, no kako ove godine stiže i film požurila sam s čitanjem. Ovo nije novitet, knjiga je objavljena još 2018 godine i odmah je pokorila svjetske top-liste. Prve godine prodana je u više od milijun primjeraka, a osvojila je i Goodreads Choice Awards za najbolju povijesnu beletristiku.

Pratimo nepravednu i tužnu sudbinu šestogodišnje djevojčice Kye koju su napustili, prvo majka, a onda i braća i sestre. Neko vrijeme je živjela s ocem zbog kojeg su svi zapravo i otišli, bio je nasilnik i alkoholičar, a onda ju je nakon par godina i on napustio. Sama u trošnoj kućici u močvari živi i preživljava, snalazi se na nevjerojatne načine i tako odrasta… Izuzetno je inteligentna, znatiželjna i senzibilna. Cijelo vrijeme čezne za majkom i čeka ju.

…mučilo ju je zašto je nitko od njih nije poveo sa sobom. I ona je pomišljala na odlazak, no nije znala kamo da ode, a uostalom, nije ni imala novca za autobus.

Odrasla je uz pomoć nekoliko dobrih ljudi, bavila se istraživanjem močvare, životinja… Lokalno stanovništvo nije ju voljelo.

Nikad nisam mrzila ljude. Oni su mrzili mene. Oni su ismijavali mene. Oni su napustili mene. Oni su maltretirali mene. Oni su napadali mene.

Upravo zato, kad je jednog dana nađeno tijelo mladića Chasea, Kya je odmah uhićena i optužena… Nepravda ju prati cijeli život.

Moram kroz život sama. Ali već sam to i prije znala. Znam već jako dugo da ljudi ne ostaju.

Opisi te močvare, raznih životinja i biljaka su zapanjujući. Delia Owens tako jednostavno i prekrasno pripovijeda, čitajući zbilja možete zamisliti i doživjeti to mjesto iako nikada tamo niste bili. Fascinirali su me i opisi hrane odnosno jela koja je Kya spremala, izvanredno. Gomila zanimljivih činjenica o pticama, kukcima, kao da na momente čitate enciklopediju što ne čudi jer, Delia je i zoologinja.

A sad onaj dio koji se odnosi na emocije koje ova knjiga izaziva u vama, mislim da je to ono glavno što je osvojilo čitatelje. “Bolno prekrasna” stoji na koricama ove knjige. Savršen opis jer, koliko god da nas boli sudbina te male djevojčice, toliko je njena hrabrost prekrasna. Ja sam se do samog kraja čitanja suzdržavala, a onda sam se dobro naplakala 🙂 Ne možete se ne zapitati, pogotovo ako ste majka, kako i zašto netko može to napraviti. Kako možete ostaviti malo dijete na nemilost divljini? Srce vas boli zbog nepravde i tuge, želite otići u tu močvaru i spasiti to dijete, voljeti ga kao svoje…

Od početka pa do kraja čitanja empatija za Kyu nije prestajala, nije prestala ni nakon čitanja. Volim kad me neka knjiga ovako prodrma i, što bi rekli, emocionalno uništi. Imam sada neki novi pogled, neku novu zahvalnost. Ne mogu dovoljno preporučiti ovu divnu, tužnu i dirljivu knjigu apsolutno svima. Uistinu slama srce i neće vas ostaviti ravnodušnima.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Vorto Palabra

Uvez: meki

Broj stranica: 360

Cijena: 129,00 kn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)