Općenito

Tihe duše

Ne mogu se odmaknuti od knjiga sa temom Drugog svjetskog rata. “Tihe duše” je tužna, mistična i potresna knjiga, no rat je ipak u pozadini radnje. Ovo je obiteljska priča koja krije veliku tajnu, otkriva nepravdu, bol, patnju zbog osude okoline, žrtvu.

Priču pratimo paralelno iz vremena rata 40-ih godina te 2012 godine. Héloïse Portevin mlada je djevojka te 1943 godine kad u njezino selo stiže njemačka jedinica. Ona se zbližava sa jednim od vojnika, Frantzom i radi toga je masa mrzi i proklinje. Kraj rata odnosi i njega ali i njezinog brata Jeana, kojeg je bezuvjetno voljela, iz sela, a ona ostaje sama, trudna… Ali tek pri kraju knjige saznajemo zašto je sve to trpila, u pitanju je nešto što ne možete očekivati i što će vas potresti.

Gomila ju pobjedonosno pronosi, zlostavlja, usisava u sebe i odnosi poput trofeja. Rastrgat će ju, kao psi.

Njezin unuk Loïc mnogo kasnije, 2012 godine, odlazi u selo Berry, u njezinu kuću raspremiti sve stvari radi prodaje imanja i ne sluti što će sve tamo otkriti. On je upravo razveden i odlazi na psihoterapije radi toga. Otkrit će iz bakinih pisama veliku obiteljsku tajnu, razjasniti neke postupke i nje i svoje majke. Shvatiti i sam sebe. U tom selu njegova baka još uvijek nije zaboravljena, kao da je vrijeme stalo. Ljudi su još uvijek zatočeni u prošlim vremenima, još uvijek osuđuju… nije ni on zbog toga tamo dobrodošao.

Sjećanje je dio mjesta, a ne prati li onog tko iz njega ode, preplavit će onog tko u njega dođe i on će tako postati dio njega.

Loïc, pomalo ciničan i rastresen radi razvoda i nevjere bivše žene, otkrivajući bakine tajne zapravo nalazi neki mir, upoznaje nove ljude, a možda i novu ljubav. Njegova obiteljska prošlost itekako ima utjecaj na njegovu sadašnjost.

Stvorio sam mostove i uspomene. Povezao se s drugima koji dosad nisu ni postojali. I na jedan određen način, doista sam sretan što su sada sa mnom.

Radnja je prema kraju sve napetija i neizvjesnija, i drago mi je što nisam mogla predvidjeti završetak koji je uistinu nevjerojatan. Ova priča je životna, teška, potresna i ostavlja neku gorčinu. Daje prikaz tadašnjeg vremena koje je bilo teško za jednu ženu koja je zapravo bila iznimno hrabra i plemenita ali to nitko nije znao. Bila je tiha junakinja, tiha duša.

Velika preporuka za sve koji vole obiteljske priče prepune emocija. Ovu priču nećete zaboraviti i sigurna sam da će vas potaknuti na promišljanje o vlastitoj obitelji i prošlosti, ali i svojoj duši.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Znanje

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 248

Cijena: 119,00 kn

Tagged , , , , , ,

About Vanesina škrinjica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)