Općenito

DJEVOJKE IZ BLOOMSBURYJA (NATALIE JENNER)

Natalie Jenner, autorica svima znanog bestselera Društvo ljubitelja Jane Austen, nadahnuće za nastavak te priče odnosno ovaj roman, dobila je gledajući film 84, Charing Cross Road.

Mislila sam da će ovo biti simpatična i slatka priča o knjižari i divnim i složnim ljudima koji u njoj rade i uživaju u svom poslu, no pogriješila sam. Ovo je jedna fenomenalna priča o ženskoj snazi, upornosti, odvažnosti i borbenosti, o trima ženama koje su se odlučile suprotstaviti muškarcima i pokoriti ih, ženama koje su odbile biti podređene. A to 1950-ih godina prošlog stoljeća u poslijeratnom Londonu nije bilo baš lako.

Sve u poslu mora biti oprošteno i zaboravljeno zato što vodi istom željenom cilju.

Svijet se tih godina počeo izvlačiti iz pepela rata, a u stoljetnoj knjižari Bloomsbury Books u Londonu kojom upravljaju muškarci, promjene nisu dobrodošle. Vivien, Grace i Evie, jedine žene koje tamo rade, ipak se neće zadovoljiti svojim podređenim položajem i itekako će prodrmati Bloomsbury Books.

Kad direktor Dutton, koji je inače odredio 51 pravilo za rad u knjižari, zbog zdravstvenih problema ode na bolovanje stvari u knjižari počinju se mijenjati. Nezadovoljna Vivien koja je veoma mlada izgubila zaručnika u ratu, postaje voditeljica Odjela za beletristiku kojeg je do tada vodio Alec. Grace je udana i ima dva sina te radeći u knjižari uzdržava obitelj. Njezin suprug nakon rata nije dobro i ona želi okončati taj brak. Evie je pohađala Cambridge i zanimaju je rijetke knjige, a posao na sveučilištu nije dobila jer je prednost imao njezin kolega. U Bloomsbury je došla raditi samo radi toga da nađe jednu veoma vrijednu knjigu koja će kasnije odrediti njenu budućnost kao i budućnost knjižare, a ta njezina misija je tajna.

Jenner je u ovoj uzbudljivoj priči ženama dala veliku važnost, odgovornost i snagu, a cijeli rasplet priče je veoma prepreden i to mi se jako svidjelo. Posebno su mi sjajne razne reference na književnike, umjetnike i boeme tog doba. Tako u ovoj priči knjižaru posjećuju čuvena Daphne du Maurier, Samuel Beckett, udovica Georgea Orwella Sonia Brownell Blair, Peggy Guggenheim i drugi.

Nejednakost žena i muškaraca u tom vremenu bila je nešto ustaljeno, no u ovom romanu autorica se kroz priče ove tri dame tome suprotstavila i pokazala kako se zajedničkom domišljatošću mogu dogoditi veoma pozitivne promjene. Jenner je potresla “muški svijet”, usprotivila se tadašnjem društvu, a dotaknula je i pitanje rasizma i homofobije. Važna i inspirativna priča o prkosnim ženama koje nam mogu biti izvor nadahnuća jer se ni do danas nažalost nije puno toga promijenilo.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Mozaik knjiga

Prijevod: Vesna Valenčić

Uvez: meki

Broj stranica: 380

Cijena: 19,90 €

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)