Slikovnice

EZOPOVE KRATKE PRIČE I BASNE (STEFANIA LEONARDI HARTLEY, EMANUELA DI DONNA)

Ovo je još jedna prekrasna slikovnica Stefanie Leonardi Hartley, a ovog puta ilustrirala ju je Emanuela Di Donna. Mislim da ste svi čuli za starogrčkog pisca Ezopa, poznatog po tome što je pisao basne, a basne su nešto posebno. U ovim pričama glavni likovi su razne životinje koje imaju osobine ljudi, dakle ponašaju se i razgovaraju kao ljudi.

Ovakve priče djeci su neizmjerno zabavne i zanimljive. Svaka priča je poučna i nosi neku važnu poruku. U ovoj slikovnici čak je 15 basni pa evo nekoliko riječi o nekima od njih, a dosta ih sigurno već znate.

U prvoj basni Mačka i miševi, jedna gladna mačka pokušala je nadmudriti miševe, no oni su bili lukaviji i na kraju nadmudrili nju. Šišmiš, ptice i zvijeri priča je o strašnom ratu između ptica i ostalih životinja, ptice su mislile da je šišmiš zvijer, a zvijeri da je ptica. Magarac u lavljoj koži priča je o magarcu koji je htio biti nešto što nije i na kraju su mu se ostale životinje zbog toga narugale.

U basni o vojniku i konju doznajemo što se dogodi kad nekoga zanemarujemo kao što je vojnik zanemario svog konja, a u priči o orlu i vrani poruka je da nikad ne precjenjujemo svoje mogućnosti. Pas i odraz priča je o psu koji je radi svoje pohlepe ostao bez slasnog komada mesa, a u basni o kralju majmunu vidjet ćete kako je lukava lisica smaknula majmuna s trona vođe svih životinja.

Tu su još i Heraklo i kočijaš, Kokoš koja nosi zlatna jaja, Kornjača i patke, Zečevi i žabe, Androklo i lav, Lisica i pijetao, Mačja djeva te Medvjed i dva putnika. Sve do jedne izuzetno interesantne, uzbudljive i simpatične priče. Ilustracije su kao što vidite sasvim neodoljive i čarobne, prekrasno prikazuju svaku priču i prepune su sjajnih detalja.

Nema boljeg načina od ove slikovnice za malo životnih pouka o prijateljstvu, skromnosti, zahvalnosti, poniznosti, brizi za druge ali i snalažljivosti, kako djeci tako i nama odraslima jer čovjek uistinu uči dok je živ 🙂

Uživajte u čitanju!

Izdavač: Begen

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 64

Prijevod: Verica Zorić

Cijena: 18,60 €

Tagged , , , ,

About Vanesina škrinjica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)