Općenito

Pandora

Nešto je čarobno i privlačno u pričama o Londonu u georgijansko doba, ta neka mračna atmosfera 18. stoljeća jako je mistična i interesantna za vizualiziranje. Još kad je u sve to utkano i malo mitologije, moje velike ljubavi, to mora biti dobro. Ova naslovnica jedna je od najljepših na mojim policama i čak sam možda knjigu kupila prvenstveno zbog toga, no i priča me jednako oduševila 🙂 Pandora, ime koje zvuči tako moćno i raskošno, ipak je to žena koja je oslobodila i raširila zlo po svijetu (sigurno znate mit o Pandori). No, Pandora u ovoj priči jedno je milo i blago biće koje proživljava veliku nepravdu.

Tanka je granica između slučajnosti i sudbine.

Dora Blake nakon smrti roditelja, nekad uglednih antikvara, živi sa stricem koji vodi njihov antikvarijat. Taj dućan nije ni sjena onoga što je bio dok su oni bili živi, štoviše, stric Hezekiah posluje dosta sumnjivo. Kad u dućan stigne pitos, impozantna vaza, okolnosti se počinju i komplicirati i razjašnjavati. Ima li ta vaza nekakvu moć i donosi li nedaće? Neki svakako to misle. Mudra, skromna i poštena Dora uz pomoć mladića Edwarda, velikog zaljubljenika u starine, počinje otkrivati što Hezekiah radi i što se uopće dogodilo njezinim roditeljima.

Mi, kao ljudska bića, dijelimo se bez iznimke na dva tipa: one koji vjeruju u magiju i one koji ne vjeruju.

Početak radnje dosta je spor, lagan, uvod u cijelu priču traje, no kad krenu neočekivani događaji postaje jako napeto. Taj drugi dio knjige, da ga tako nazovem, puno je dinamičniji i neizvjesniji, a sam kraj me zbilja oduševio i zadovoljio. Autorica je jako lijepo dočarala atmosferu grada i ljudi u to doba, tu podjelu između plemtstva, bogataša i onih manje sretnih i siromašnih. Jaka i hrabra Dora koja se ne pokorava tako lako, pogotovo muškarcima. Predivni i detaljni opisi i lijepog i ružnog uz koje savršeno zamislite, osjetite i doživite ambijent, ljude, emocije. Dirljiva ali uzbudljiva priča o tužnoj sudbini, nepravdi, ljubavi i pobjedi dobrote.

Ovaj prvijenac Susan Stokes-Chapman dospio je u finale nagrade Lucy Cavendish, širi izbor nagrade Bath Novel 2020. te na prvo mjesto najprodavanijih knjiga Sunday Timesa. Divna knjiga još divnijih korica sigurno će vas očarati, likovi osvojiti, a ono meni najdraže sretan je kraj i pravda za Doru.

Uživajte u čitanju!

Izdavač: Stilus knjiga d.o. o.

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 440

Cijena: 149,00 kn

Tagged , , ,

About Vanesina škrinjica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)