Općenito

PJEVAM A PLANINA PLEŠE (Irene Solá)

Ko Bog kada stvaro sve je, pjevam a planina pleše.

Ovaj roman je drugačiji, neobičniji i izuzetniji od većine drugih romana koje sam čitala. U prvi mah možda zbunjujuć i šokantan, ali brzo donosi ushićenje i znatiželju.

Španjolska prozaistica i pjesnikinja Irene Solá pripovijeda dinamično, brutalno, iskreno, stvarno i fantastično. Ovo je jedan gorkoslatki koktel povijesti i fikcije, legendi i uspomena. Poetičan stil kojim autorica kazuje ovu fascinatnu priču istovremeno je i senzualan i surov. Poglavlja nam kazuju ljudi, biljke i životinje, munje i planina.

Uzvišene su ove planine. Prvorođene. S drugoga svijeta. Mitske.

U mitskim pirenejskim planinama, jedan seljak pogiba od udara munje. Sió je ostala udovica, njenog muža ubio je grom… prisjeća se mladosti i početka života s njim. Pa nam pripovijeda gljiva truba pa srnjak. Autorica u nekim poglavljima obuhvaća i razdoblje Španjolskog građanskog rata gdje živopisno opisuje stradanja i bijeg. Pa daje glas psu i medvjedu.

Čulo se kako bombe padaju na krovove. I sve je bilo bijelo i sve je bilo mirno, a u ušima nam je jako zviždalo jer su bacili bombu pravo na nas.

Kad bi ovu knjigu čitali naglas, ne biste imali kada udahnuti, takav dojam je na mene ostavila ova posebna kolekcija priča. Ostavila me u kaosu misli i emocija i nemogućnosti da izrazim sve dojmove o pročitanom. Ne znam jesam li ikada pročitala nešto slično ali Solá me oduševila.

Na ovome svijetu ima ogromnih stvari. Stvari tako loših da se možeš samo dan i noć boriti da odu, da se sakriju, da se otkoturaju na drugu stranu.

Zavidim nadnaravnoj mašti autorice koja je inspiraciju pronašla u knjigama, fotografijama, filmovima, pripovjetkama. Zbilja je jedinstveno iskustvo čitati o planini koja rađa i ubija, daje i uzima, a na kraju i oprašta. Ovo je poezija o krugu života.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Vuković&Runjić

Prijevod: Nikola Vuletić

Uvez: meki

Broj stranica: 190

Cijena: 17,00 €

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)