Općenito

PRIČE O NEMANIMA I ČUDOVIŠTIMA IZ LEGENDI (STEFANIA LEONARDI HARTLEY)

Ovo je jedna malo drugačija slikovnica jer ovdje upoznajemo zastrašujuća bića i nemani! Kao velikoj ljubiteljici mitova, ove priče su me neizmjerno obradovale i očarale. Dakle, riječ je o deset sjajnih priča koje se temelje na mitovima i legendama iz pradavnih vremena. Takve priče su posebno interesantne i intrigantne i oduševljena sam što dolaze u ovoj predivnoj slikovnici.

Možda ste čuli za Žar-pticu, rusku tradicionalnu priču o ptici s crvenim i zlatnim perjem koja je izgledala kao da je u plamenu. Uz pomoć njezinog pera i mudrosti carević je pokorio zlog čarobnjaka i spasio njegove zarobljenice. Sfingina zagonetka priča je o spodobi koja je svima postavljala teške zagonetke, a ako nisu znali odgovor ona bi ih pojela. Hera ju je protjerala u grči grad Tebu i zbog toga nitko nije više htio tamo ići. Usudio se otići jedino korinstki princ Edip koji je znao odgovor na sve njezine zagonetke i ona se u očaju radi toga bacila u provaliju.

Varšavski brazilisk poljska je legenda, priča o čudovištu koje je strašilo stanovnike Varšave i pretvaralo ih u kamen, a Barong i vještica priča je koja potječe čak s Balija, o duhu Barongu sličnom panteri. Elaine i jednorog priča je o lovu na mitološku životinju koja je oslobođena uz pomoć djevojčice, a nadahnuta je serijom flamanskih tapiserija iz 15. stoljeća.

Tu je još i priča Fenrirov lanac koja dolazi iz nordijske mitologije, o opasnom vuku Fenriru, a Legenda o Jaskoniju govori nam o životu svetog Brendana koji je bio irski redovnik iz 5. stoljeća. On je doživljavao razne pustolovine ploveći morima pa su ga zbog toga zvali Navigator. Zmajev biser priča je koja se temelji na kineskoj legendi, o dječaku koji se pretvorio u zmaja. Još jedna priča koja je nadagnuta grčkom mitologijom je Jason i zlatno runo, o hrabrom princu Jasonu i njegovim ratnicima Argonautima. Zadnja priča u ovoj divnoj slikovnici zove se Ruggiero i Hipogrif, a nadahnuta je epizodom iz epa Bijesni Orlando pjesnika Ludovica Ariosta.

Ove fantastične i zanimljive priče prepričala je Stefania Leonardi Hartley, a bajkovite i prelijepe ilustracije djelo su Isabelle Ceravolo i savršeno se upotpunjuju. Pogledajte samo naslovnicu! 🙂 Ovo je zasigurno jedna od najposebnijih slikovnica koju smo pročitali i mislim da je idealna za predstavljanje raznih mitova i legendi djeci, a i svima drugima koji još nisu čuli za ove legende. Uživat ćemo u njoj često, a najsrdačnije ju preporučujem i svima vama koji volite ovako iznimne slikovnice.

Uživajte u čitanju!

Izdavač: Begen

Prijevod: Verica Zorić, Iva Mihalić Natalić

Broj stranica: 64

Uvez: tvrdi

Cijena: 18.57 €

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)