Općenito

Kako žive ptice (M. Butterfield, V. Mineker)

Nakon prekrasne slikovnice “Kako žive pčele”, stigla je i najnovija slikovnica “Kako žive ptice” u izdanju Planetopije. Bogate, raskošne, šarene i čarobne ilustracije Vivian Mineker upotpunile su informativan, edukativan i zabavan tekst Moire Butterfield.

Kroz cijelu slikovnicu vodi nas lastavica Brzica i upoznaje sa nevjerojatnim svijetom i životom ptica. Od toga kako se izlegla u gnijezdu te ga nakon šest tjedana napustila do svih dijelova tijela. Jeste li znali da lastavice mogu spavati u letu? A labudovi imaju i po 25000 pera!

Brzica nam otkriva prekrasnu indijsku priču o ponosnom paunu, priču naroda Maori s Novog Zelanda o ptici kivi, priču o pticama iz Grčke, priču Aboridžina iz Australije o ptici imenom kukabura, priču o pticama odnosno golubovima iz Francuske te pticama iz Irske.

Noge odnosno kandže ptica prilagodile su se području na kojem žive pa tako močvarne ptice imaju duge noge, a vodene ptice plivaće kožice. Izgled kljuna kazuje nam kakvu hranu ptice jedu, sove isključivo noću love hranu, a lastavice se svake godine vraćaju u isto gnijezdo.

Najinteresantniji podatak nam je to da je pčelinji kolibrić manji od kokošjeg jajeta, a mužjak noja može težiti preko 156 kilograma što je težina visokog hladnjaka. Osim zanimljivih činjenica o raznim pticama ova slikovnica nosi i važnu poruku o ugroženim pticama. Zbog krčenja šuma ptice ostaju bez svog doma, ugibaju zbog plastike koja je bačena u more pa ju zabunom pojedu, ostaju bez hrane zbog kemikalija na poljima, a krijumčari love i prodaju tropske ptice. A na samom kraju oduševila nas je ideja o postavljanju hranilice i hrane za ptice.

Ptice su uistinu divna i fascinantna bića s kojima dijelimo planet i ovo je važna slikovnica za sve nas, i djecu i odrasle. Ovo je zbilja sjajna knjiga za upoznavanje s pticama i za senzibiliziranje djece o očuvanju okoliša i brizi za životinje jer nam je danas to potrebnije i važnije no ikada. A sad idemo napraviti hranilicu :))

Uživajte u čitanju!

Izdavač: Planetopija

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 48

Prijevod: Nataša Ozmec

Cijena: 15,90 €

Tagged , , ,

About Vanesina škrinjica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)