Općenito

Lažljivac među nama

Lažljivac među nama roman je za mlade, spisateljice Karen M. McManus, kojeg sam pročitala u sklopu Profilovog izazova za ožujak, a od nedavno se na Netflixu prikazuje i serija. Ova uspješnica prevedena je u čak 37 zemalja, a 35 tjedana ovaj roman bio je na vrhu liste bestselera New York Timesa.

U ponedjeljak je pet učenika moralo na produžnu poslije nastave. Bronwyn je pametna, nikad ne krši pravila i trebala bi se upisati na Yale. Addy je ljepotica, slika je i prilika princeze i savršena djevojka svog dečka. Nate je kriminalac, na uvjetnoj je kazni zbog dilanja, vrlo je šarmantan i djevojke ga vole. Cooper je sportaš, najbolji je igrač bejzbola koji postiže nove rekorde. Simon je odmetnik, tvorac je bloga na kojem se otkrivaju tajne i tračevi. Ali Simon neće izaći živ iz te učionice…

Ovdje pratimo radnju iz perspektive četiri osobe; Bronwyn, Addy, Nate i Cooper daju nam uvid u priču iz svog ugla, no do samog kraja njihove misli su poprilično tajnovite. Svi nešto kriju i cijela priča je jako napeta i nepredvidljiva. Dok pokušavamo shvatiti tko je ubio Simona nailazimo na dosta krivih tragova, a na kraju stiže neočekivan ishod i saznanje.

Mislim da je ovo jedan sasvim solidan triler koji drži pažnju do samog kraja. Lako se čita, puno je manjih poglavlja što daje jednu dinamiku, isprepliću se četiri priče. Puno je i dijaloga što mi je na momente otežalo čitanje i praćenje priče, no to je stvar ukusa.

Ono što je dalo dozu zanimljivosti, osim potrage za ubojicom, je i interesantna osobna priča svakog od protagonista. Pratimo njihove probleme, strahove, obiteljske situacije u kojima je riječ i o ovisnostima, zlostavljanju, izdajama, prijateljstvu. Karen piše o problemima s kojima se suočavaju mnogi srednjoškolci i vjerujem da će se mlađi čitatelji, ali i ostali, poistovjetiti s cijelom pričom.

Bez obzira na to što je ovaj roman opisan kao triler za mlade, teen triler, nema prepreke da ga pročitaju svi stoga dajem preporuku. Prošle godine objavljen je i nastavak “Kobna igra” koji se može čitati samostalno i svakako ga namjeravam pročitati, bez obzira na to što nisam teen :))

Štreberica, sportaš, kriminalac i princeza; ubojstvo… kome ćeš vjerovati?

Uživajte u čitanju!

Izdavač: Profil knjiga

Uvez: meki

Broj stranica: 232

Cijena: 99,00 kn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)