Slikovnice

Kako žive pčele

“Kako žive pčele” prekrasna je slikovnica o ovim sićušnim ali jako važnim bićima za naš svijet. Moira Butterfield i Vivian Mineker stvorile su uistinu divnu i prije svega eduktivnu slikovnicu koju bi trebali čitati i djeca i odrasli. Pčelica Brujalica vodi nas i uči od početka do kraja slikovnice. Pčele su nevjerojatna bića i iznenadit ćete se činjenicama o njima. Jeste li znali da pčele vole plesati i da imaju šest nogu? Koja je poveznica pčela i Zeusa? Koliko vrsta pčela postoji u svijetu? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja naći ćete među ovim prekrasnim žutim koricama. Oduševljena sam ovom slikovnicom, ilustracijama i svim informacijama, zabavna je i edukativna, divno ju je imati u kolekciji.

Postoje pčele radilice koje proizvode med, majka pčela zove se matica i ona liježe jaja, a očevi se zovu trutovi. Pčele su kukci, krilima mahnu i do 230 puta u sekundi, a njihov njuh je 40 puta snažniji od ljudskog. Pčele se spominju i u mitologiji. Dok je bio beba, Zeusa je nimfa Melisa hranila medom pčela koje su ga svaki dan proizvodile samo za njega, a bile su sive boje. Kad je Zeus odrastao, za nagradu ih je obojio zlatnom i crnom bojom.

Pčele žive u košnicama, a u drevnom Egiptu postojale su i košare za pčele. Pčele radilice grade saće odnosno ćelije. U nekim ćelijama matica liježe jajašca iz kojih se izlegu pčele. Posao pčela je i prijenos peludi što se zove oprašivanje. Pčele najbolje vide purpurnu, ljubičastu i plavu boju.

Okud i boja meda ovise o vrsti nektara od kojeg je napravljen, a može biti tekući ili jako gust. U jednoj godini i u jednoj košnici pčele proizvedu oko 800 kilograma meda! U svijetu postoji oko 20 000 vrsta pčela, a najveća je Wallaceova divovska pčela. Najmanje pčele na svijetu su australske pčele quasihesma (mužjaci) i američke pčele perdita. Najveći kradljivci meda su naravno medvjedi :)) Postoje i pčele koje ne proizvode med, one se zovu samotne pčele, rudarske pčele i pčele drvarice.

Pčelarica posjećuje košnice, brine o pčelama i prikuplja med za jelo. Za vrijeme zime pčele obitavaju u košnici i hrane se medom, a neke lete u potrazi za nektarom i peludi zimskog cvijeća.

Ne berite cvijeće već ga sadite kako bi pomogli ovim čudesnim bićima, poruka je na kraju ove knjige.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Planetopija

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 48

Cijena: 109,00 kn

Tagged , , , , ,

About Vanesina škrinjica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)