Općenito

Mythos-Mitovi

Ukoliko ste ljubitelj mitologije, a i ako niste, ovo je nezaobilazno djelo koje morate pročitati. Svestrani genijalac Stephen Fry, britanski glumac, komičar, pisac, redatelj, televizijski voditelj i što sve ne, u ovih 388 stranica pretočio je svoju očaranost i ljubav prema mitologiji i to se itekako osjeti.

Želite li istinski uživati u mitologiji i pritom se dobro zabaviti, Fry će vam s lakoćom ispuniti tu želju. Ja sam cijelo vrijeme imala dojam da mi Fry čita onim svojim “british” naglaskom i to mi je dodatno pojačalo duhovitost pripovijedanja. Da mi je netko rekao da ću se toliko smijati čitajući mitologiju…ali Fry je to prepričao izvanredno.

Stephenovi mitovi čitaju se s lakoćom, tome uvelike pridonose i usporedbe mitova s današnjim svijetom te pregršt bilješki (fusnota) koje dodatno obrazlažu događaje, imena, božanstva…

Sve je počelo iz Kaosa, smatrali su stari Grci, koji je stvorio Ereba i Niktu, tamu i noć. Imamo tu prvi i drugi poredak, sraz Titana pa treći poredak. Poglavlja o Zeusovim igračkama; Prometeju, Perzefoni, Erosu i Psihi (jedan od meni najdražih mitova), Sizifu, Midi… Za neka imena ste sigurno čuli.

Bogovi su bili i komični i nemilosrdni, a Fry je uz pomoć dijaloga odlično dočarao njihove karaktere te sukobe i dogodovštine. Evo jednog primjera gdje Geja traži nekoga od djece da ubiju svog oca Urana; Reja predloži svog brata Krona pa ga Geja krene tražiti prema Tartarovim pećinama.

Pa kad mu ona priđe, pozdrave se kako se to u obitelji radi.

“Gejo, udebljala si se.”

“Skroz si se zapustio, Tartare.”

“Kog vraga tražiš tu dolje?”

“Daj šuti više da uspijem doći do riječi…”

Ovakva naprasita koškanja ih neće spriječiti da se, u kasnijoj prilici, spare i izrode Tifona-najgore i najsmrtonosnije čudovište uopće.

Eto jedan mali dio da vidite što vas čeka 🙂 Nema smisla sad prepričavati cijelu knjigu, sva božanstva i događaje, pročitajte Mitove i upotpunite svoje znanje o mitologiji. A nakon ovog slijedi jednako zabavan drugi dio “Junaci” 🙂

Ovu divnu knjigu donosi izdavačka kuća Mitopeja koja definitivno ima najzanimljivije naslove i najljepše naslovnice.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Mitopeja

Uvez: meki

Broj stranica: 388.

Cijena: 100,00 kn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)