Općenito

Ponoćna knjižnica

Matt Haig autor je niza uspješnih romana za odrasle i za djecu, a Ponoćna knjižnica njegov je najnoviji međunarodni bestseler. Jedva sam čekala da ju kupim i pročitam, a pročitala sam ju u dva sjedenja, brzom brzinom. Veoma je čitka, pitka, nema kompliciranih riječi, ali ima puno poruka i pouka. Svi se možemo pronaći u ovom “manifestu života”.

Nora je tridesetpetogodišnja neostvarena i depresivna djevojka. Iako obdarena pameću i mnogobrojnim talentima, zapela je u nedorečenosti i manjku ambicija, tugovanju zbog prerane smrti roditelja te kroničnoj osamljenosti i otuđenosti. Za nju je svaki dan težak. Kad joj ugine mačak, Nora će to doživjeti kao završetak posljednje značajne veze u svom životu te zaključiti kako više nikome nije potrebna. No čini se da ni umrijeti nije lako, pa će odluka da si oduzme život, umjesto na onaj svijet, Noru odvesti u Ponoćnu knjižnicu gdje će se odazvati izazovu da proživi neke druge verzije sebe…

Poznato?

Između života i smrti nalazi se knjižnica. Police se protežu u beskraj, knjiga je bezbroj, a u svakoj je priča o nama. Svaka knjiga prilika je da iskusimo neki od života koji smo mogli živjeti, da vidimo kako bi to bilo da smo u nekim trenucima donijeli neke druge odluke… Bismo li išta učinili drugačije kad bi nam se pružila prilika poništiti ono zbog čega žalimo? Otvaranjem knjige svakog drugog mogućeg života možemo iskusiti neku drugu verziju vlastitog življenja za kojom možda žalimo i na kraju dobiti odgovor na pitanje je li nam život mogao biti bolji da smo drugačije birali ili je onaj koji smo živjeli bio upravo takav kakav je trebao biti.

Zamislite…

-Ova knjiga je pojas za spašavanje– stoji na koricama. Haig piše o mentalnom zdravlju, o depresiji, suicidu, uzrocima i posljedicama. Ali piše i o novim prilikama, o nadi, o tome da nam zapravo ne treba novi, drugi život da bi manje žalili za nečim. Poruka je da i ovaj naš jedan život ima bezbroj mogućnosti i novih početaka. Haig nevjerojatno dobro i duboko opisuje Norine emocije i stanja, možemo ih s lakoćom i sami proživjeti. Upravo to navodi čitatelja da se poistovjeti s likovima te da sam sebe preispita, da promišlja o svom životu i djelima. Mislim da ova knjiga sigurno može nekoga spasiti.

Nora je otvorila puno novih knjiga i novih života, mislila je da je sve bolje od ovog kojeg je živjela. Sigurna sam da bi većina nas prošla kroz takvo iskustvo, da je moguće. Zamislite da možete kreirati i živjeti život kakav god želite? Zvuči nevjerojatno dobro ali kad malo bolje razmislite… Mislim da bi isto tako većina nas odlučila kao i Nora, ostati i živjeti ovaj svoj život najbolje što možemo.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Vorto Palabra

Uvez: meki

Broj stranica: 292

Cijena: 109,00 kn

Tagged , ,

About Vanesina škrinjica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)