Općenito

Zimska noć

Trilogija “Zimska Noć” Katherine Arden prvo je pročitano štivo u ovoj godini pa sam odlučila napisati par dojmova. Neću o svakoj knjizi posebno, puno je već hvalospjeva napisano:) Dovoljno je reći da jako volim mitologiju i da mi je neizmjerno drago što sam malo detaljnije upoznala i ovu slavensku.

Trilogiju čine “Medvjed i slavuj”, “Djevojka u tornju” i “Zima za vješticu”. Prije svega su me privukle ove divne naslovnice, Mitopejina izdanja su zbilja posebna.

Bilo mi je dovoljno pročitati da je ovo spoj slavenske mitologije i ruske povijesti i knjige su bile naručene. Ova trilogija nije novitet u knjiškom svijetu, prva knjiga objavljena je još 2017. no ja sam ju otkrila tek krajem prošle godine, šteta…

Evo kratkog opisa s mrežne stranice Mitopeje.

Potkraj četrnaestog stoljeća ruske su zemlje razjedinjena kneževstva pod vrhovnom vlašću tatarske Zlatne Horde. U jednom od njih bojar Pjotr Vladimirovič dobije kći koju je majka kanila roditi po cijenu smrti. Vasilisa Petrovna već će kao dijete privući pažnju boga kaosa Medveda i boga smrti Morozka, jer vidi ono što drugi ne mogu. A sudbina će joj namijeniti odlazak daleko od gvozdova Lesnaje Zemlje, k Moskvi i čarobnim konjima, k neznanim ponoćima i presudnim bojištima.

Da ne duljim, očarana sam. Ne sjećam se kad me nešto toliko uvuklo, atmosfera je dočarana toliko savršeno da sam na momente  imala dojam da sam  tamo. Kakav ugođaj. Pripovijedanje Katherine Arden je jednostavno magično. Likovi, njihovi karakteri. nemilosrdni zapleti i raspleti, neželjene smrti i neispunjene želje mene kao čitatelja neizmjerno su dirnuli. Svaki od njih izazvat će nekakvu emociju, reakciju, jednostavno ne možete ostati ravnodušni.

A Vasja, Vasočka…u ono vrijeme toliko drugačija od drugih. Krhka, a hrabra. Divlja i ratnica koja je zacrtala jedan put i kroči njime i teško i lako jer bori se i protiv sebe i protiv drugih. Ona i Morozko… Ona i Solovej…Kakva ljubav…

Ja sam čitajući ovu trilogiju bila gladna i žedna, tužna i sretna, bilo mi je hladno na tom snijegu i osjećala sam bol. Proživljavala sam tu Zimsku noć. I kad knjiga izazove toliko emocija, kad se toliko uživim u likove i radnju moram ju proglasiti savršenom, vrhunskom. Za mene je ova trilogija takva. I imam dojam da još nije kraj!

Mislim da ću ju čitati svake zime i mislim da morate i vi.

Ova jedinstvena trilogija dokaz je da nikad nismo prestari za bajke 🙂

Sad ih je sa svih strana okruživao divlji mrak Ponoći. Ali odnekud ispred njih svjetlost zasja kroz drveće.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Mitopeja

Uvez: meki

Cijena kompleta: 300 kn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)