Općenito

Zadnja kuća u Nepotrebnoj ulici

Nakon čitanja ove knjige malo sam zatečena, šokirana i teško mi je napisati nešto suvislo. Nisam očekivala ovakvu priču, psihodeliju bolje rečeno. Stephen King je kazao kako je nakon čitanja ovog romana ostao osupnut, onda vam je sve jasno. Početak je dosta spor ali vrlo brzo vas priča počne uvlačiti, a kraj knjige će vas ostaviti bez riječi i slomiti srce, garantiram.

Ovo je priča o ubojici. O otetom djetetu. O osveti. Ovo je priča o Tedu koji sa svojom kćeri Lauren i mačkom Olivijom živi u jednoj običnoj kući na kraju jedne obične ulice.

Sve to je istina. A opet, nešto je i laž. Ovu obitelj povezuje neizreciva tajna, a kad se preko puta doseli nova susjeda, istina bi ih sve mogla uništiti. Jer nešto leži zakopano u mračnoj šumi na kraju Nepotrebne ulice. No nije ono što mislite…

(preuzeto s korica knjige)

Ne mogu pisati puno o samim likovima i radnji da ne otkrijem previše, ovo jednostavno morate pročitati od prvog do zadnjeg slova da bi shvatili. Jezivo, potresno, uznemirujuće, zbunjujuće i na kraju jako tužno.

Oduvijek mi se činilo da sa mnom nešto nije u redu. Bio sam poput onih mojih preslikanih crteža na papiru za pečenje…čudovišna verzija samog sebe.

Priču pratimo iz perspektive Teda, mačke Olivie (da, mačka pripovijeda), Dee i Lauren. Čitajući naizmjence poglavlja svakog od tih likova imala sam dojam da gulim novi sloj užasa. I kako se priča prema kraju raspetljava tako je i taj užas sve veći. Ne možete biti spremni na ovo jer je brutalno. Atmosfera je od početka jeziva i sluti se nekakvo zlo, nekakav užas kojeg ne možete ni zamisliti.

Djevojčica Lulu jednog dana s obitelji na plaži odjednom nestane. Ted živi u kući u Nepotrebnoj ulici sa svojom kćeri Lauren i mačkom Oliviom. Kad se doseli susjeda Dee koja je zapravo u potrazi za nestalom sestrom, stvari se počinju komplicirati ili razmotavati, kako se uzme. Mislim da ne mogu više od ovoga napisati što se tiče same priče.

Ti si čudovište. No također si moja odgovornost rekla je Tedu majka.

Catriona Ward zapravo piše o tome što se djetetu/čovjeku događa kao posljedica monstruoznog, nezamislivog zlostavljanja. Rekla bih da je ovaj roman na neki način studija o poremećaju koji nastaje nakon takvih trauma. Kroz ove likove i cijelu priču to možemo savršeno shvatiti. Iako je jako teško o tome čitati, nažalost to je stvarnost. Ovo je jedno gorko putovanje kroz um teško psihički bolesne osobe.

Navodno se snima i film po ovoj knjizi i to će biti interesantno za vidjeti. Mogu vam samo još reći da zbilja imate veliku preporuku za ovu knjigu od mene, stvarno je neponovljivo iskustvo čitati ju. Za potpuni doživljaj, uronite u ovu priču bez previše prethodnog istraživanja i informiranja, tako je najbolje.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Sonatina

Prevoditelj: Igor Rendić

Uvez: meki

Broj stranica: 360

Cijena: 129,00 kn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)