Općenito

Ubojičin učenik

Čini se da “Ubojičin učenik” uistinu jest dragulj na tržištu fantasyja, kako kaže George R. R. Martin. Ovo je prva knjiga u trilogiji “Farseer” (far i seer=daleko i vidovnjak) čuvene Robin Hobb, majstorice pripovijedanja. Tek ću čitati druge dvije knjige, no jasno je kao dan da je ovo lagani uvod u maestralnu pustolovinu, zatišje pred buru.

“Dečko, ti si kraljevske krvi. Kopile ili ne, ti si Chivalryjev sin, potječeš od stare loze”

Ovdje upoznajemo Fitza, kopile princa Chivalryja koji se zbog nečasne veze s njegovom majkom odrekao svog prijestolja. Fitz je sa samo šest godina doveden u Jelenju Tvrđu, prijestolnicu Šest Vojvodstava i ostavljen na milost kralju Shrewdu koji ga je uzeo pod svoje. Odgaja ga konjušar Burrich, danju ga podučavaju manirama kraljevske obitelji, a noću kako postati ubojica. Kako se ljude ubija na potajan i pristojan način.

To je moć životinjske krvi, upravo kao što Opsjena dolazi od loze kraljeva. Počinje kao blagoslov, obdarujući te jezicima životinja. Ali onda te pograbi i vuče dolje…”

Fitz (kopile, mulac, fačuk) otkriva i svoj dar odnosno talente, a to su Zaumlje-mentalna sposobnost povezivanja sa životinjama i Opsjena-premošćenje misli od jedne osobe do druge. Upravo zbog toga on je ključan za opstanak kraljevstva.

“I tako sam se naviknuo na ubijanje, i imao sam gotovo dvadeset smrti na računu prije nego što sam morao jednoga čovjeka pogledati u oči i zatim ga ubiti”.

Cijelo vrijeme tu je i opasnost od ratnika odnosno pljačkaša s Crvenih brodova koji ljude ubijaju ili su “vignjevani”.

Pripovijedanje Robin Hobb tako je glatko i vješto da sam se zapitala kad prije sam stigla do zadnje stranice knjige. Hobb nas veoma polako, suptilno uvodi u priču i upoznaje s likovima, njezini opisi su nevjerojatno maštoviti, idealni za zamisliti taj nevjerojatan svijet. Fitz će iz vas izvući pregršt emocija, empatije, s njim ćete proživljavat nevjerojatne pustolovine, borbe, dvojbe. Od prvog poglavlja on vam je već pod kožom.

Jako mi se svidio način na koji Hobb u ovoj prvoj knjizi gradi priču i daje naslutiti da velika pustolovina tek dolazi. Druga i treća knjiga puno su opširnije, vjerujem da je puno više akcije i jedva čekam nastaviti s čitanjem. Ako volite fantasy, a i ako ga niste nikad čitali, s Robin Hobb ne možete pogriješiti. Ja sam oduševljena jer Hobb me očarala i od mene ogromna preporuka, uskoro pišem i o drugom nastavku ove veličanstvene trilogije.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Lumen izdavaštvo

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 452

Cijena: 159,00 kn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)