Općenito

Žamor pčela

Gabriel Garcia Marquez jedan je od najistaknutijih predstavnika magičnog realizma i jedna od mojih prvih i najvećih knjiških ljubavi. Kad sam pročitala da “Žamor pčela” Sofie Segovie podjeća na taj književni smjer nije bilo sumnje da će mi se svidjeti, a tako je i bilo već nakon prvih nekoliko stranica ove knjige.

Kakva knjiga, kakva priča. Teško ću naći dostojne riječi za ovo djelo, ovo se mora pročitati i doživjeti. Od prve stranice priča je jako intrigantna i jednostavno će vas uvući i goniti dok ne dođete do zadnjeg slova. Vjerujte mi.

U malom mjestu Linaresu, jednog dana pod mostom pronađeno je napušteno, tek rođeno djetešce. Našla ga je Nana Reja. Bio je to Simonopio. Dijete je bilo sasvim pokriveno i zaštićeno pčelinjim pokrovom. Pčele su ga pratile zauvijek. Imao je rascjep usne, govorili su da ga je poljubio vrag, no vlasnici hacijende Francisco i Beatriz Morales uzeli su ga pod svoje.

Simonopio je vanjski tip, za planinu. On će čitati život, a ne knjige.

Simonopio je bio poseban, imao je dar da osjeti dolazak zla, smrti i nedaća, razumio je pčele koje su mu pomagale i nagovještale. Zbog tog dara Simonopio je spasio svoju obitelj kad se pojavila španjolska groznica. Nažalost, jedan od radnika na hacijendi prezire Simonopia i upravo on će označiti kraj jedne ere obitelji Morales.

Oko njega su se rojile stotine pčela. Sav u dronjcima, pun posjekotina i ogrebotina, blatnjav, zamršene kose, zaprljan, ali sigurnoga koraka i tako širokog, blistavog osmijeha da mu obasjava i pogled.

Ovo je čarobna ali i bolna priča o ljubavi, požrtvovnosti, ratu, prijateljstvu, o sudbini jedne obitelji, o zlobi i zavisti. Likovi kao da su živi, možemo ih vidjeti i osjetiti, suosjećati s njima. Pogotovo Simonopio. Opisi i njih i ambijenta su fascinantni, autorica tako jednostavno, a opet detaljno prikazuje njih i njihov svijet.

Pripovijedanje je prekrasno, pitko, unikatno. Toliko je emocija u svakom od ovih sto poglavlja, toliko će vas ova priča dirnuti. Ova knjiga za mene je magija. Uživala sam u svakoj stranici iako sam nakon čitanja ostala u gorčini, u ovim predivnim koricama, a najviše u raznim emocijama koje su samo pristizale i pristizale. Čudesno iskustvo bilo je ploviti ovom poviješću nadahnutom pričom.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Egmont d. o. o.

Uvez: meki

Broj stranica: 392

Cijena: 129,00 kn

Tagged , , , ,

About Vanesina škrinjica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)