Općenito

Zagonetka Ruže

Kao obožavateljicu povijesti, povijesne fikcije i ratnih tema, ova knjiga me odmah privukla. Divna naslovnica, znatiželja i činjenica da nisam pročitala niti jednu knjigu Kate Quinn bile su dovoljne da otvorim korice. Sad nakon pročitane knjige mogu reći da na popis za čitanje idu i ostali naslovi ove autorice jer sam oduševljena i vidim zašto ju zovu vladaricom povijesnih romana.

1940 je godina i Engleska se sprema za borbu protiv nacista. Priču pratimo iz perspektive tri mlade žene, to su Osla, Mab i Beth te kroz različite vremenske periode; tijekom rata i nakon rata, a prije kraljevskog vjenčanja koje je bilo 1947.

Njih tri nisu imale ničega zajedničkog, osim BP-a. Da je život tekao uobičajenim tijekom, njihovi putovi nikada se ne bi presjekli.

Na prvi pogled one su sasvim različite i nemaju nikakvih poveznica, no ipak sve tri su nevjerojatno hrabre, jake, snalažljive, inteligentne i svaka od njih ima svoju tužnu životnu priču. Na kraju, povezuje ih nevjerojatno prijateljstvo koje je u nekom trenutku bilo izgubljeno.

Djevojke koje su željele služiti svojoj domovini, pronaći nove prijatelje, čitati knjige…djevojke koje su prije svega bile odlučne.

Osla je lijepa, živahna debitantica iz bogate obitelji koja se želi dokazati. Mab je visoka, čvrsta i jaka, krije veliku tajnu i doživljava ogromnu tragediju, no iz toga se uzdiže i nastavlja život. Beth je plaha, šutljiva ali inteligentna djevojka, potlačena od majke. Da nije bilo Osle i Mab uz pomoć kojih je počela raditi u Bletchley Parku, možda nikad ne bi izašla iz kuće i vidjela svijet. Postala je jedna od najboljih dešifrantica i suprotstavila se majci. Nažalost, zbog izdaje i velike nepravde završila je u sanatoriju.

Djevojka koja je u stanju prekršiti mjere nacionalne sigurnosti kako bi utješila osobu čija je obitelj na ruti predstojeće invazije-to se zove prijateljicom.

Sve ove tri mlade žene rade u Bletchley parku na dešifriranju poruka neprijatelja. To je psihički ali i fizički, izuzetno naporan posao, stresan, puno njih je radeći tamo doživjelo psihičke slomove. One su veoma odane tom poslu, no unatoč ratu one se pokušavaju zabaviti, imaju književni klub, izlaze u klubove, restorane, traže ljubav…

Nakon završetka rata Osla i Mab ponovno se nalaze kako bi izbavile Beth iz sanatorija i skupa otkrile tko je taj izdajnik zbog kojeg je njihovo prijateljstvo bilo na velikoj kušnji.

Ovakav stil pisanja, radnju i likove volim. Puno je manjih poglavlja i veoma je lako čitati. Bilo mi je interesantno vizualizirati sve te žene, muškarce, strojeve, mjesta. Kate Quinn je jako detaljno ali nimalo naporno opisala sve te ljude, mjesta, dočarala čudesnu atmosferu koju doslovno možete osjetiti. Modu, glazbu tog vremena… Želim posjetiti Bletchley park 🙂

Neki likovi i događaji su temeljeni na stvarnim osobama i zbivanjima i imala sam dojam da je sve što čitam prava istina, da se zbilja dogodilo! Činjenice o svim tim strojevima za dešifriranje su me oduševile (u knjizi su i fotografije Enigme i “bombe”). Pred sam kraj knjiga je izuzetno napeta i nećete ju moći ispustiti iz ruke. Čitajući ovu knjigu doživljavala sam razne emocije, suosjećala s Oslom, Mab i Beth, ali osjećala sam i ponos što sam žena, baš radi ove tri nevjerojatne i čudesne mlade dame. Ovo uistinu jest priča o ratu ali prije svega ovo je priča o prijateljstvu i divovskoj hrabrosti žena koje su istinske junakinje.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Znanje

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 692

Cijena: 169,00 kn

Tagged , , , , , , ,

About Vanesina škrinjica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)