Slikovnice

Godina u prirodi

Stiglo nam je proljeće, priroda se budi i u skladu s tim evo jedne prigodne slikovnice. “Godina u prirodi” autorice Helen Ahpornsiri uistinu je nešto posebno. Naime, ilustracije su načinjene isprešanim biljem, a kao što vidite to izgleda posebno i prekrasno. U ovoj slikovnici putujemo kroz godišnja doba i saznajemo specifičnosti biljnog i životinjskog svijeta za svako od tih doba. Osim što je ova slikovnica kao što već rekoh prekrasna, ona je izuzetno edukativna i idealna za sve uzraste jer puno toga sam i ja naučila 🙂

U proljeće nam se bude cvijeće i ptice, budi se novi život. Ptice traže partnera, grade gnijezda i isčekuju svoje mladunce. Bude se i biljke i drveće. Na granama se pojavljuju pupoljci, na tlu paprat. Dolaze i zečevi. U proljeće počinje i sezona parenja zečeva. U barama se pare i žabe. Mali pačići plivaju rijekom u koloni iza svoje mame. Sve je više i leptira koji obožavaju proljetno cvijeće puno nektara.

Ljeti se ptice vraćaju sa juga, pšenica je visoka i puna klasja, a vole ju grickati poljski miševi. Stiže najviše lastavica i čiopa koje spretno love mlade kukce. Često možemo čuti i glasanja zrikavaca i skakavaca. U močvarama čaplja brzinom munje i jako spretno lovi ribu svojim oštrim kljunom. Krošnje su guste, prepune zelenih listova, a listovi su pluća stabala. Šareno cvijeće privlači pčele koje prenose pelud. Preko noći životinje poput jazavaca, sova i lisica idu u lov.

S dolaskom jeseni noći postaju dulje, životinje skupljaju hranu za zimu. Mužjaci jelena se bore i natječu za pravo na parenje, onaj koji pobjedi bira ženku. Lišće postaje žuto, crveno, smeđe te otpada sa grana. Leptiri odlaze prema ekvatoru, kitovi prema jugu, a brojne ptice također lete prema toplijim krajevima. Vjeverice skupljaju i spremaju orahe.

Zimi neke životinje poput ježeva spavaju zimski san, to se zove hibernacija. Lišće je otpalo sa većine drveća, no zimzeleno drveće poput jele, čempresa, smreke i ariša i dalje se zeleni. Od ptica, na golim granama najčešće možemo vidjeti vrapce. Biljke koje rastu zimi, poput bršljana i božikovine, zovu se zimzelene biljke. Na snijegu često možemo vidjeti i crvendaća koji cijele godine ostaje na svom teritoriju. Noću u lov kreće crvena lisica koja može čak i ispod snijega čuti najtiše zvukove. Kapljice vode se pretvaraju u mraz i sve je bijelo.

Uživajte u čitanju!

Nakladnik: Planetopija

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 64

Cijena: 109,00 kn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)