Slikovnice

Medvjedovanje

Ova prekrasna slikovnica (novo izdanje) stigla nam je u Kutiji knjiga Ibis grafike. Kęstutis Kasparavičius litvanski je autor i ilustrator više od 60 dječjih knjiga. “Medvjedovanje” ili “Veliko božićno putovanje medvjeđe obitelji oko svijeta” priča je o obitelji medvjeda koja uoči Božića putuje po svijetu i posjećuje daleke rođake. Kao što vidite, ilustracije su prelijepe, a priča nevjerojatno zanimljiva, poučna i edukativna. Ova slikovnica idealan je božićni poklon!

Kao i svake godine, obitelj medvjeda kreće na put posjetiti sve svoje rođake diljem svijeta. Naporno rade i pripremaju se za polazak, čvrstim konopcima privezali su kolibu za veliki zračni balon koji se napunio vrućim zrakom i odlebdjeli prema sjeveru.

Dok lete nebom začuju zvončiće, veselu melodiju, božićne pjesme koje pjevaju leteći medvjedići-anđelčići, Sreli su čak i mrkog medvjeda Djeda Božićnjaka kojeg na sanjkama vuče sjeverni jelen. Čak su ponijeli neke poklone Djeda Božićnjaka koje on ne bi stigao uručiti.

Idućeg dana spustili su se na Sjeverni pol, ravno pokraj Iglua. To su kolibice od leda i snijega u kojima žive bijeli medvjedi, a u njima je toplo i ugodno.

Nakon toga obitelj medvjeda zaputila se u Sjevernu Ameriku gdje ih je dočekala obitelj američkih medvjeda odnosno rakuna. Oni su živjeli u indijanskom šatoru, a dočekao ih je Veliki predvodnik rakuna. Veoma vole čistoću, peru sve što se može prati i jako su mali.

Medvjeđa obitelj sad se uputila prema jugu u toplije krajeve i nakon par dana stigli su u podnožje Anda, u tropsku šumu! Ovdje žive medvjedi očalari. Žive u sjeni visokog drveća i do njih se može doći samo uz pomoć savitljivih lijana. Dobri su tkalci, znaju tkati male šarene sagove, a njihov Djed Božićnjak nosi šaren plašt i jaše na ljami.

Nakon toga medvjedi su stigli u Australiju kod obitelji kolala. Koale umjesto božićne jelke ukrašavaju noja i medvjedi se ne mogu tome načuditi. Brzo su krenuli prema Indiji, a kad su se približili otoku Šri Lanki nanjušili su čaj s keksima od đumbira. Tamo uz plantažu čaja žive usnati medvjedi, a njihov Djed Božićnjak došao je na ležima slona svima čestitati blagdan.

Ubrzo obitelj medvjeda stiže u Kinu do obitelji pandi koja živi u gustim šumama, Njihov Djed Božićnjak stiže u drvenom čamčiću natrpanom darovima. Poslije toga obitelj medvjeda je otišla do himalajskih medvjeda u planine prekrivene snijegom. Oni stanuju u debelom hrastovom deblu, imaju bijele ovratnike, izvrsni su penjači i zbog toga je tata medvjeđe obitelji uručio tati himalajskih medvjeda medalju.

Kolibica je opet otišla uvis, a medvjeđa obitelj tada je zaspala od umora. Bili su toliko umorni da se kasnije nisu mogli sjetiti jesu li zbilja bili u kraljevstvu plišanih medvjedića koji su također rođaci medvjeda.

Isto tako nisu sigurni jesu li na povratku kući svratili na planet zvjezdanih medvjeda u zviježđu Velikog medvjeda.

Nakon putovanja oko svijeta medvjeđa obitelj vratila se kući dočekati pravog mrkog dlakavog Djeda Božićnjaka. Bilo je divno pričati mu o putovanju, pokazati sve darove, ponuditi čaj, dati da proba neviđeno voće i plavi med te da onjuši cvijet tropskih šuma.

Uživajte u Čitanju!

Izdavač: Ibis grafika

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 24

Cijena. 100,00 kn

Tagged , , , , ,

About Vanesina škrinjica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)