Slikovnice

Juha od bundeve

Ovu slikovnicu od prošle jeseni prolistali smo sigurno sto puta 🙂 Tada se čitala u vrtiću i tada smo ju i kupili. Helen Cooper britanska je spisateljica, više puta nagrađivana za svoja književna djela. Pričica je zabavna, humoristična i poučna, a ilustracije toliko divne da ponekad samo njih pregledamo :))

U bijeloj kolibi duboko u šumi žive: Mačak koji svira gajde, Vjeverica koja svira bendžo i Patak koji pjeva. Svaki dan zajedno kuhaju juhu od bundeve. “Jer Mačak je bundevu rezao, Vjeverica je kuhačom miješala, a Patak je iz lončića zagrabio malo soli i ubacio baš koliko treba.”

Zajedno su kuhali, zajedno su spavali pod pokrivačem kojeg su zajedno načinili. Sve je bilo odlično dok jednog jutra Patak nije pomislio kako bi on trebao biti glavni kuhar. Dohvatio je kuhaču i odjurio do Mačka i Vjeverice rekavši da je on danas na redu za miješanje juhe! “I nastade nevolja, užasna zlovolja, svađa, tučnjava i metež u staroj bijeloj kolibi.” Uvrijeđeni Patak uzeo je tada svoje tačke i šešir i odgegao u nepoznato.

Mačak i Vjeverica bili su uvjereni da će se Patak odmah vratiti, no nije ga bilo. Tražili su ga i čekali, plakali za njim. Ni juha im više nije bila ukusna… Uputili su se u šumu prepunu vukova, lisica, vještica i medvejeda tražeći Patka. Došli su do ruba litice, Vjeverica se čak spustila po konopcu tražeći ga. Premoreni su krenuli prema kući i kad su već gotovo stigli, primijetiše svijetlo u kolibi.

“To je Patak!” vrisnuli su od sreće! Bili su presretni što su opet na okupu i odlučili su skuhati juhu, a Patak je miješao. Juha je opet bila ukusna i bio je mir, sve dok Patak nije rekao: “Mislim da ću sad malo svirati gajde.” 🙂

Mislim da ova pričica na simpatičan i humorističan način obrađuje temu povjerenja, dijeljenja i prijateljstva. Približava ju malim čitateljima i navodi na razmišljanje. Na jednostavan način prikazuje emocije poput, ljutnje, tuge i sreće. Zbog prekrasnih ilustracija idealna je za poklon. Smatram da je odlična za djecu predškolske dobi pa čak i malo starije. Mi ćemo ju još dugo listati 🙂

Uživajte u čitanju!

Izdavač: Golden marketing – Tehnička knjiga

Godina izdanja: 2004.

Uvez: Tvrdi uvez

Broj stranica: 31

Jezik: Hrvatski

Cijena: 90 kn.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)