Slikovnice

Tri medvjeda i gitara

O priči “Tri medvjeda i gitara” Ljudevita Bauera, koju sam nedavno kupila prvenstveno radi ilustracija 🙂 Hrvatski slikar, grafičar i ilustrator Mladen Veža, zaslužan je za ljepotu ove knjige za koju je dobio i nagrade “Ivana Brlić-Mažuranić” te “Grigor Vitez”. Inače, na popisu je obavezne lektire za prvi razred osnovne škole, a objavljena je 1990. Ovo je priča o obitelji i slozi.

Stari medvjed Bruno živi u Bukovoj šumi sa tri sina koja mu pomažu. Bukalo je najstariji sin i odličan ribolovac. Svaki dan spretno lovi ribu svojom šapom i lovinu nosi obitelji. Mrgud je srednji sin koji opskrbljuje obitelj medom. Ima toliko dobar njuh da može namirisati med čak na drugom kraju šume! Ni pčele ga ne čuju koliko je tih i spretan.

Najmlađi sin Bero nije znao ni loviti ni prikupljati med ali bio je pametan i dobar. On bi sjedio na obali i slušao kako voda šušti ili bi hodao šumom i slušao cvrčke, pčele i šum lišća. “Pokatkad bi otišao na livadu, legao u travu na leđa i gledao kako oblaci nebom plove i kako ptice lete.” O svemu što je vidio i čuo pričao je braći i ocu, a ponekad bi donio i stručak cvijeća. Živjeli su lijepo i skladno sve dok se jednog dana nije dogodila nesreća.

Bukalo je u lovu na ribu ozlijedio šapu, polomio je sve oštre pandže i došao kući praznih ruku. Mrgud je sakupljajući med uzbunio pčele koje su ga napale i izbole sa svih strana, najviše po nosu. I on se vratio kući praznih ruku…

Bukalo i Mrgud više nisu mogli pribavljati hranu i tako su skitajući šumom jednoga dana našli gitaru. Pokušali su svirati no nije im baš išlo. Tada je gitaru uzeo Bero. “Prije nego što je zasvirao pomislio je na šum vode koja teče preko kamenja i na biglisanje slavuja u proljeće. I sjetio se kako lišće šumi u krošnjama i kako ševa zvižduče. Sjetio se cvijeća na livadi i oblaka kad nebom plove.”

Bero je zasvirao toliko lijepo da su ptice prestale cvrkutati, sve životinje došle su ga gledati i slušati. Bukalo i Mrgud rekli su mu da lijepo svira, no da to ništa ne vrijedi jer nemaju ni ribe ni meda.

Kada su to čule okupljene životinje, brzo su pošle prema rijeci i šumi u lov. Pred kućom se skupila hrpa ribe. Na stolu u medvjeđoj kuhinji odjednom je nastala hrpa meda, a Bero je i dalje svirao. “Iako su mu šape bile dlakave i grube, a prsti debeli i nezgrapni, pravi medvjeđi.”

Uživajte u čitanju!

Izdavač: Školska knjiga

Uvez: meki uvez

Broj stranica: 16

Jezik: hrvatski

Cijena: 51,00 kn.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)