Slikovnice

Orašar

Još jedan “Orašar” stigao je u našu kolekciju slikovnica i to ravno s Interlibera ? Ovo je nova slikovnica autorice An Leysen  u izdanju Profila, a ilustracije su kao i uvijek prekrasne. “Orašar” je neizostavana priča za vrijeme božićnih blagdana u cijelom svijetu, a napisao ju je njemački pisac E.T.A.Hoffmann. Prema priči nastao je i jedan od najpoznatijih baleta  Petra Iljiča Čajkovskog, a figurice orašara, koji je zapravo drobilo za orahe, krase mnoge božićne jelke i veoma su popularane blagdanske dekoracije. Orašar je inače u njemačkoj tradiciji simbol sreće i smatra se da tjera zle duhove.

Radnja ove priče odvija se na Badnjak. Klara i njezin brat Fritz znatiželjno iščekuju majčin poziv u prizemlje kuće, no ne smiju sići dok ne bude sve spremno. U kuhinji se sprema hrana, purica, keksi, razni umaci… Klara i Fritz ipak su se odšuljali niz stube jer žele vidjeti jelku. Jelka je prekrasna, prepuna divnih ukrasa i još veća nego prošle godine, no njih najviše zanimaju darovi koji se nalaze ispod nje.

Najednom se začulo zvono na vratima! Bio je to kum Drosselmeier kojeg djeca obožavaju, on pripovijeda najljepše priče i izrađuje igračke. Klari je poklonio vojnika, Orašara, kojim može krekati orahe. Odmah ga je isprobala, birala je najmanje orahe. Fritz je također htio pokušati, no uzeo je najtvrđi orah i tako pokidao orašaru nekoliko zuba. Klara se rastužila, a kum je rekao da će ga sutra popraviti. Klara je orašara položila kraj svog kreveta, tu noć nije mogla zaspati i najednom je začula nekakvo cijukanje. Sobu je osvjetlio bljesak, a Klara se smanjila!

U sobi se stvorila vojska miševa, a vodio ih je njihov kralj koji je imao krunu i šiljaste zube. Odjednom se stvorio i orašar, imao je čitave zube i vojsku olovnih vojnika, Klarinih lutaka i igračaka iza sebe. Počela je borba, Klara je odjurila po Fritzov drveni mač i napala kralja miševa.

Orašar je preuzeo mač i ubio ga, vojska miševa se povukla. Orašar je zahvalio Klari na pomoći i rekao da sada napokon čarolija može biti poništena. Ispričao joj je kako je postao orašar… Nekoć davno živio je kralj koji je često spremao gozbe, kraljica je radila najukusnije pite. Jednog dana dok je spremala hranu za gozbu prišla joj je mišja kraljica i tražila malo hrane. Kraljica joj je dala hranu, no tada su pristigli i ostali miševi i pojeli sve što je kraljica pripremila! Morala je otkazati gozbu i kralj se jako naljutio te naredio da se pohvataju svi miševi u dvorcu. Mišja kraljica im je rekla da će im se zbog toga osvetiti čim dobiju dijete.

Nekoliko godina kasnije rodila se mala princeza Pirlipat. Uz nju je spavalo dvadeset mačaka koje su pazile da joj miševi ne naude, no s vremenom su sve manje pazile i jednu noć je kraljica miševa ugrizla princezu za lice. Princezi su narasla usta, dobila je oštre zube, a kako je rasla i usta su postajala sve veća i jela je samo orahe koje je krekala dugim zubima. Nitko ju nije mogao izlječiti. Jednog dana u palaču je došla starica. “Prorekla je da će princeza opet bit kakva je bila tek kada neki mladić razbije najtvrđi orah u kraljevstvu, zatim joj ga preda i pritom se ne lecne pri pogledu na njezino lice”. Upozorila je da će i on postati žrtvom te čarolije ukoliko mu princeza ne uzvrati ljubav. Kralj je obećao cijelo svoje kraljevstvo onome koji spasi princezu.

Puno prinčeva je dolazilo iz cijeloga svijeta ali nitko nije uspio spasiti princezu dok jednog dana nije došao vojnik. Imao je snažne zube, nije se uplašio kada je ugledao princezu, razbio je orah i dao joj ga. Čarolija je bila poništena, no princeza je je počela plakati. Rekla je kako se ne želi udati za vojnika nego za princa i tada se vojnik pretvorio u drvenog lutka, u orašara.

Nakon priče orašar je Klari odlučio pokazati odakle dolazi. Odjednom su se stvorili u zlatnom čamcu koji vuku dva dupina! Prolazili su kraj šarenih gradova i došli do dvorca s kulama u kojemu ih je čekala Šećerna vila.

U dvorcu plešu dvorske dame Šećerne Vile i Klara im se pridružuje. Odvele su Klaru i orašara do velike dvorane u kojoj je sjedila Šećerna vila. Ona im je rekla da sada napokon može poništiti kletvu kraljice miševa, triput je pljesnula dlanovima i pokraj Klare se stvorio mladi vojnik. Zahvalio je Klari što ga je voljela iako je bio samo drvena lutka.

Vojnik zapleše sa Šećernom vilom, glazba je čarobna, dolaze i ostale balerine, Klara je presretna. No, Klarini kapci postaju sve teži, glazba se sve slabije čuje…Klaru je probudilo lupanje iz kuhinje. odjednom je u svom krevetu. Orašar je kraj nje i više mu nisu polomljeni zubi. Je li sve bio samo san?

Fritz je rekao Klari kako su njegovi vojnici jučer bili kao novi, a danas izgledaju kao da su bili u ratu. Ona mu je ispričala sve o borbi s miševima, o princezi Pirlipat i Šećernoj Vili, no Fritz ju je uvjerio kako je sve bio samo san. Ipak, Klara je poželjela da joj svaka Badnja večer bude čarobna poput ove.

Uživajte u čitanju!

Izdavač: Profil knjiga d.o.o.

Broj stranica: 48.

Uvez: tvrdi uvez

Cijena: 99 kn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)